Forside DH-Debat

1. Fremmede Djævle og Hjemlige Djævle i Kina

3. Djævle Beskrivelser i Rejsen mod Vest

Djævle og Onde Ånder i Fortidens Kina

2. Den Klassiske Roman: Rejsen mod Vest

"Rejsen mod Vest" er den mest berømte af de klassiske kinesiske romaner. Den har været kendt i mindst fire hundrede år. De første episoder kan spores tilbage til Tang dynasty.

Anledningen til romanen er den buddistiske munk Xuanzang's berømte rejse til Indien for at hente hellige buddistiske skrifter. Men det er kun anledningen. Romanen har iøvrigt intet at gøre med den historiske rejse.

Sanzang og hans 3 diciple på vej mod vest. Fra Den Lange Korridor i Sommerpaladset

Sanzang og hans 3 diciple på vej mod vest. Fra Den Lange Korridor i Sommerpaladset.

Tang kejseren giver munken Sanzang til opgave at rejse til Indien for at hente hellige buddistiske skrifter. Guanyin, buddisternes nådige jomfru, "tæmmer" fire taoistiske monstre og giver dem til opgave at beskytte den hellige munk på hans rejse. Det er Brother Monkey, Brother Pig og Brother Sand samt deres hvide hest.

Brother Monkey er romanens helt. Han er skabt ud af en klippe på en bjergtop. Han var abernes konge på Øen med Blomster og Frugt. Han blev hestepasser i Himlen under Himlens herre, Jade Kejseren. Imidlertid var han ikke tilfreds med sin ydmyge position i Himlen og gjorde oprør mod Guderne. For dette fik han en streng straf. Imidlertid fik Guanyin ham benådet under forudsætning af, at han beskyttede Sanzang på hans rejse til Indien.

Brother Pig var oprindeligt et monster, der spiste mennesker. Guanyin fik også ham benådet for at han skulle ledsage Sanzang til Indien. Men imidlertid, da han blev genfødt, kom han op i den forkerte livmor. Han kom op i en so's livmor istedet for i en kvindes. Derfor fik han sin grådige grisenatur og sin lange tryne.

Brother Monkey svinger sin guldindlagte stål kølle

Brother Monkey svinger sin guldindlagte stål kølle.

Brother Sand var oprindeligt også et monster, der levede i en flod. Også han blev benådet. Han har ikke nogen fremtrædende plads i romanen. Han er mest den, der passer bagagen og den hvide hest, medens Monkey og Pig kæmper mod djævlene.

Sanzang har optimeret sin karma gennem 10 generationer. Han er uendelig hellig og god. Derfor kommer han ustandselig i vanskeligheder og må reddes af hans mere handlekraftige og jordnære diciple.

Overalt ligger monstre og onde ånder på lur. De vil fange Sanzang og spise hans ædle kød, for derved kan de blive udødelige. Hun-djævle er ude efter Sanzang. De vil giftes med den hellige munk og berøve ham hans maskuline essens.

Romanen har hundrede kapitler.

I begyndelse af det første kapitel beskrives Universets og Verdens skabelse. Mange af de professionelle historiefortællere var tidligere buddistiske munke. Dette afsnit forekommer at være typisk buddistisk visdom med rod i en oldgammel indoeuropæisk tradition.

De næste 12 kapitler, fra 2 til 13, beskriver oprindelsen af de to hovedpersoner Brother Monkey og Sanzang.

Farlige hun-djævle lurer på rejseselskabet - kinesisk fjernsyn

Farlige hun-djævle lurer på rejseselskabet - kinesisk fjernsyn.

Langt de fleste kapitler, fra 13 til 97, beskriver selve rejsen.

De sidste 3 kapitler beskriver, hvordan de endelig når frem til "Torden Klosteret" i Indien. De får fat i skrifterne, bringer dem hjem, og de får deres belønning i Nirvana.

De 84 kapitler som beskriver selve rejsen er ikke nogen sammenhængende historie. Det er mere en række episoder. Disse episoder kan deles i 2 kategorier.

Omkring en trediedel af episoderne foregår i byer, små kongedømmer eller andre civiliserede steder. Problemet er ofte, at kongen er blevet misledt af en ond ånd eller lignende. Rejseselskabet hjælper med at uskadeliggøre dæmonerne.

De resterende to trediedele af rejsen episoderne udspiller ofte på den måde, at de kommer til et bjerg, hvor en djævel ligger på lur. På en eller anden måde får han fat i Sanzang og bringer ham til sin hule. Medens hans smådjævle forbereder sig på at koge eller stege Sanzang, har Monkey og Pig problemet med, hvordan de skal redde ham.

Senior djævlen selv viser sig ofte at være et eller andet underordnet væsen, som er sluppet ud fra Himlen.

En farlig hundjævel, som det næsten lykkedes for at forføre Sanzang, viser sig således i virkeligheden at være "Himlens Jade Hare", som det var lykkedes at undslippe ned til Jorden.

Lige som Monkey løfter sin guldindlagte stål kølle for at knuse hovedet på monstret i "Horn Hund Hulen", dukker Guanyin op og standser ham. Hun siger, at dæmonen i virkeligheden er den guld hårede kæmpehund, hun plejer at ride på. Hun kalder monstreret til orden, og den antager sin oprindelige hunde form. Guanyin stiger op og rider bort.

Monstrene og de onde ånder holder til i huler i hvert sit bjerg. De er senior djævle, "demon kings". Hvert senior monster omgiver sig med flere hundrede undersåtter, junior djævle, som gør alt det grove arbejde med at aflive og flå de mennesker, de skal have til middag, koge, dampe eller stege dem, alt som det bliver besluttet. De holder vagt og udfører alt forefaldende arbejde i hulen.

Litteratur

Journey to the West - Chine Information (pdf) Fuld tekst.
"Journey to the West" by Wu Cheng'en - Foreign Language Press
"God's Chinese Son" by Jonathan D. Spence - Norton
"The Boxer Rebellion" by Diana Preston - Robinson.

En tak til hjemmesiden "China History Forum" - som desværre ikke er iblandt os mere - for information og inspiration.
Til start

20200821
Passed W3C Validation